Tastjera Shqiptare | Si të shkruajmë gërmën ë dhe ç

Tastjera Shqiptare | Si të shkruajmë gërmën e dhe ç

Shqipëria akoma ka ngelur në vitin 1997 përsa i përket kësaj çështjeje. Në ato vite ishte e vështirë të shkruaje pasi gjuha shqipe nuk mbështetej nga sistemi operativ. Dhe njerëzit për të plotësuar domosdoshmërinë e shkonjës ë dhe ç, gjatë kohës që shkruanin në programin Word, kishin gjetur një mënyrë allashqiptarçe nga halli dhe në vend të ë-së vendosnin w në vend të ç-së shenjën [  dhe në fund fare, pasi kishin mbaruar së shkuari i zëvendësonin këto simbole me komandën Replace. Kjo gjë për momentin ishte një zgjidhje. Por nuk ishte e vetjma mënyrë pasi sejcili gjente ndonjë stil sipas mundësive..

Për fat të keq e njëjta metodë përdoret akoma edhe sot, dhe është për të ardhur turp dhe për të tallur njëkohësisht,  kur shikon në televizonet shqiptare fjalën Neë York në vend të New York, Ëashinton në vend të Washington, etj etj.

Po  ju mos u mëzisni pasi një zgjidhje ka. pasi tastjera shqiptare e mbështetur nga vetë sistemi operativ i Windows.

 

Si të shkuajmë në shqip dhe si të shtojmë gjuhën shqipe në kompjuterin tonë për përdorimin e ë-së dhe ç-së? Kjo është çështja!!!

Fillimisht vemë tek shiriti i programeve (toolbar) atje ku është shenja e gjuhës EN dhe zgjedhim language preferences

zgjedhim Add Language dhe përzgjedhim shqip
….. dhe  gjuha shqipe është shtuar

Për të kaluar nga gjuha angleze në shqip apo anasjelltas shtypim butonin e windows-it dhe me pas butonin hapësirë, ose mbajmë shtypur butonin e majtë ALT dhe më pas shtypim butonin SHIFT

Kini parasysh se kur shkruani dhe keni të përzgjedhur gjuhën shqipe ka për të nxjerrë shkronjën ë
shtypet butoni ; për shkonjë ç butoni [

Më poshtë keni tastjerën shqiptare dhe sesi koiçidojnë butonat në lidhje me tastjerën standarte amerikane

 

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *