Browsing Category

Security

Security

Çfarë të dhëna ruan Guglli për sejcilin prej nesh.

 

Çfarë të dhëna ruan Guglli për sejcilin prej nesh
Para disa ditësh gjeta këtë opsion që të jep google për të shkarkuar të dhënat që
ka ruajtur në llogarinë tënde. Për të kontrolluar se çfarë ruan google për ju
mund të shkoni në këtë adresë.

https://takeout.google.com/ dhe të krijoni një arkiv pasi sasia e të dhënave mund të jetë goxha e madhe.
Google ka rreth 50 produkte dhe pasi t’i keni përzgjedhur të gjitha, do të krijohet
databaza e të dhënave dhe kur të jetë gati ka për tju ardhur një email me linqet për shkarkim. Continue Reading

Security

Mashtrimet në internet

Është e pamundur të thuhet sesa veta çdo vit bien viktima të mashtimeve online, por në një është e sigurt se edhe pse përqindja e pesonave është e vogël, çdo vit humbasin me qindra miliona dollarë.

Kësaj here dua t’ju tregoj akom a disa shembuj mashtrimi që mund të vijë në adresën tonë të internetit.

Continue Reading

Security

Si të identifikojmë mashtrimet online?

Si të identifikojmë mashtrimet online?

Sonte kishte ardhur në adresën time të e-mail-it, një nga këto mashtrimet e radhës, që mjaft njerëz bien pre. Për të patur një ide të përgjithshme do t’i marrim hapat një nga një.

Fillimisht na vjen një email, nga një person që nuk e njohim.
Gjithmonë duhet të jemi skeptikë nëse marrim një email nga një person që nuk e njohim.
a.) E thjeshtë nuk e njohim, dhe është e natyrshme që të jemi skeptikë. (Pra nuk njohim ndonjë Leah Murphy)
b.) Personat kur mashtrojnë nuk janë ata që pretendojnë që janë. (“kompania” GLOBAL SOLUTION FINANCE COMPANY thjesht nuk ekziston)
c.) Zakonisht përdorin emra të zakonshëm dhe të përhapur Leah Murphy, John Smith
b.) Gjuha më e përdorur është anglishtja por meqënëse ky email është i përkthyer në shqip, vendosa ta bëj publike.
e.) Edhe sikur gjuha të jetë në shqip përkthimet zakonisht bëhen automatikisht me ndonjë softuer. (Por nuk përjashtohen mashtruesit shqipfolës…)
Continue Reading

Security

Filter i Gmail Spam

            Edhe pse Gmail është një nga shërbimet më të mira online dhe falas, i postës elektronike, përsëri shumë postime spam i kalojnë filtrat e google-it. Do vijë një moment ku adresën tonë të e-mail-it do ta përdorim për t’u regjistruar diku që të kemi qasje (akses) në një sajt, aplikim etj. Dhe që nga momenti që ne e japim adresën tonë nuk jemi në kontroll më sesi personat që e morën këtë adresë, kanë për ta përdorur atë. Ka raste që edhe sikur adresën tonë ta kemi shumë ekskluzive edhe përdorim brenda një rrethi të ngushtë njerëzit, nëse adresa e dikujt është hakuar atëherë edhe adresa jonë tashmë është e njohur prej hakuesve apo kompjuterave që janë përdorur për këtë “punë”. Continue Reading

Security Uncategorized

Si të zgjedhim një fjalëkalim/password të fortë

Nuk ka rëndësi nëse keni një kompjuter, një rrjet kompjuterash keni një llogoari bankare apo thjesht një e-mail dhe një llogari në facebook. Gjithnjë duhet të mendoni për përdorimin e një fjalëkalimi (password) të fortë dhe të mos jeni të vetëkënaqur me atë që keni duke menduar se nuk jeni në rrezik, dhe se nuk i intereson askujt të vjedhë informacionet, dhe të përdorë të gjitha të dhënat e juaja.
SULME NDODHIN dhe janë të zakonshme.

Continue Reading