Browsing Category

general

general

Çfarë është daktilografia?

Çfarë është daktilografia?

daktilograsia-

Daktilografia si fjalë rrjedh nga greqishtja δάχτυλο, dhahtilo = gisht + γραφή, grafi = shkrim. Daktilografia është teknika e përdorimit të makinës së shkrimit apo të kompjuterit, për të shkruar me të gjithë gishtat pa e parë fare tastjerën. Ky sistem edhe pse i thjeshtë kërkon mjaft kohë dhe ushtrim për t’u mësuar mirë, sepse siç e Continue Reading

general

Historia e Informatikës

Historia e Informatikës

  1. Abacus (numëratore) u ndërtua rreth 5.000 vjet më parë. Ky mund të konsiderohet kompjuteri i parë. Kjo pajisje u lejonte përdoruesve të bënin llogaritje duke përdorur sistemin me kokrra rrëshqitës të vendosura në një mbajtëse. Por me përhapjen e lapsit dhe letrës, në Europë abakus-i e humbi rëndësinë e tij. U deshën rreth 12 shekuj për të ndërtuar një tjetër pajisje llogaritëse më të përparuar.

Continue Reading

general Uncategorized

Steganografia

Steganografia | Çfarë është steganografia?
(nga greqishtja στεγανός, steganos = i kyçur + γραφή, grafi = shkrim)
Steganografia është një proçedurë gjatë së cilës fshihet informacioni. Qëllimi i steganografisë është dërgimi i informacionit në mënyrë të tillë që të mos kuptohet nga persona të padëshiruar por vetëm nga personi që duhet ta mësojë. Për siguri më të madhe mënyra me të cilën është bërë steganografia e informacionit dhe mënyra e rifitimit të tij duhet të dihen vetëm nga dërguesi dhe marrësi. Kjo metodë përdoret gjerësisht në programet kompjuterikë por kjo nuk do të thotë se është një teknikë e re. Akoma edhe Herodoti na raporton se në Greqinë e Lashtë përdoreshin mënyra të ndryshme. Continue Reading

Fjalori i informatikës general

Error 404

Error 404 – Çfarë është ky gabim?

E kush nuk e njeh këtë mesazh. Nuk ka rëndësi se sa eksperiencë keni në internet ka shumë gjasa ta keni hasur këtë gabim. Ky është një mesazh standart dhe tregon se kompjuteri komunikoi me serverin e faqes së internetit që jemi duke Continue Reading